Jak osvětlit venkovní posezení

12.12.2023

Osvětlení venkovního posezení hraje klíčovou roli v tom, jak vnímáme a využíváme naše venkovní prostory. Správně zvolené osvětlení může nejen zvýraznit krásu prostředí, ale také vytvořit útulnou a pohodlnou atmosféru. Při výběru osvětlení pro venkovní posezení je několik důležitých faktorů, které stojí za zvážení.

Funkčnost, typ a umístění osvětlení

Obecně lze venkovní osvětlení rozdělit na 2 typy- funkční a dekorativní. Zatímco funkční osvětlení vytváří dostatek světla pro vykonávání nejrůznějších činností, dekorativní osvětlení má především za úkol zútulňovat prostor a vytvářet příjemnou atmosféru. Jestliže plánujete romantické večeře, možná budete preferovat spíše dekorativní osvětlení (např. řetězy se žárovkami, ale můžete využít i venkovní vánoční řetězy). Pro večerní setkání s přáteli pak může být vhodné osvětlení, které zabezpečí dostatečnou viditelnost.

Umístění osvětlení je rovněž klíčové. Můžete zvážit závěsné světelné zdroje nad stolem, podlahová osvětlení nebo venkovní lustry. Prostor kolem chodníků a vstupu do posezení by měl být dobře osvětlen pro bezpečnost a pohodlí.

Typy svítidel

Existuje mnoho různých druhů světelných zdrojů pro venkovní prostory. Solární osvětlení, klasické i elektrické LED svíčky, dekorační světelné řetězy, venkovní lustry atd. atd. Solární osvětlení je energeticky efektivní volbou, která se nabíjí během dne a svítí v noci. LED svíčky jsou bezpečné a nabízejí jemné světlo, ideální pro relaxaci.

Dekorační světelné řetězy mohou být kouzelným prvkem pro vytvoření náladové atmosféry. Venkovní lustry přidávají do prostoru eleganci a vytvářejí jasnější osvětlení, které může být praktické pro večeře nebo další aktivity.

Bezpečnost osvětlení pro venkovní prostory

Při výběru osvětlení na venkovní posezení je také důležité zvážit bezpečnost a údržbu. Zajistěte, aby světelné zdroje byly certifikovány pro použití venku a odolávaly povětrnostním podmínkám. Venkovní svítidla by měla mít minimální stupeň ochrany IP44, což znamená odolnost vůči stříkající vodě.

Věnujte pozornost také jednoduchosti údržby. Venkovní osvětlení bude vystaveno prachu, dešti a jiným přírodním vlivům, a proto je ideální zvolit světelné zdroje, které lze snadno čistit a udržovat v dobrém stavu.

Energetická efektivita a přístup ke zdroji el. energie

S ohledem na životní prostředí a úsporu energie se zaměřte na energeticky efektivní osvětlení. LED světla jsou výbornou volbou, protože jsou nejen energeticky úsporná, ale také mají velmi dlouho životnost a mohou snížit náklady na elektřinu. Solární osvětlení nezvýší Vaše výdaje za elektrickou energii, ale především Vám umožní instalovat osvětlení opravdu kamkoliv bez ohledu na blízkost elektrické zásuvky

Závěrem:

Osvětlení venkovního posezení je klíčovým prvkem, který ovlivňuje celkovou atmosféru a pohodlí. Vybírejte s ohledem na funkčnost, design, bezpečnost a technologické možnosti. Správně zvolené osvětlení může proměnit vaše venkovní prostory v magický a pohodlný ráj, kde budete rádi trávit čas s rodinou a přáteli. Při výběru se nebojte experimentovat a přizpůsobit osvětlení specifickým potřebám vašeho venkovního posezení.


Zahradní blog © Všechna práva vyhrazena 2023
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky